Na 5 jaar merk ik dat er nog altijd mensen zijn die sceptisch tegenover de locatie staan. Vele foorkramers hebben hier ook door afgezien en nog steeds. Laat ons die mensen een hart onder de riem steken zelfs al zijn er geen horeca terrasjes in de buurt. Maak het gezellig met familie en vrienden.

De sinksenfoor al lang een vaste waarde

De eerste editie van de Antwerpse foor zou in 1415 op de Grote Markt hebben gestaan. Het plein was toen nog niet netjes geplaveid zodat de kramen, enkele houten barakken met jongleurs en ander primitief vermaak, in een poel van modder stonden.

Een jaar later werd er verhuisd naar de iets grotere Handschoenmarkt en ook de Groenplaats deed meer dan eens dienst als locatie voor de jaarmarkt, die langzaam maar zeker begon uit te groeien tot een echte, grote kermis.

Het duurde tot diep in de negentiende eeuw voor er min of meer een permanente plek werd gevonden. Ondertussen zou de kermis nog tot 1880 langs de Schelde staan op het verdwenen Sint-Walburgisplein. Dat eindigde toen de Scheldekaaien werden rechtgetrokken en de hele omgeving van het Steen letterlijk in het water verdween.

Ondertussen waren de Spaanse wallen gesloopt om plaats te maken voor de Leien of ‘den Boulevard’. Het werd meteen de nieuwe locatie voor de Sinksenfoor vanaf het noorden aan de huidige Noorderplaats tot ergens ter hoogte van de Frankrijklei.

In 1959 verhuisde de foor nog maar eens. Deze keer van de Italiëlei naar de Amerika- en de Britselei.

Wie denkt dat de klagers rond de Gedempte Zuiderdokken de eersten waren die de Sinksenfoor weg wilden, vergissen zich. In 1965 diende een aantal bewoners van de Britselei een klacht in voor geluidsoverlast, zeven om precies te zijn. Ze vonden dat de kermis niet in hun buurt paste. De foor zou uiteindelijk nog tot 1968 op de Leien blijven staan.

In 1969 vond de eerste editie van de Sinksenfoor plaats op de toen desolate Gedempte Zuiderdokken. Op 25 mei, de eerste dag van de kermis, kon je er over de koppen lopen.

 Attracties

Ook dit jaar mogen we naast de 150 gekende attracties 4 nieuwkomers voorstellen.

Top of the world  : Een draaimolen met hangzitjes die op 60 meter hoogte ronddraaien, en u zo een prachtig zicht op Antwerpen biedt.

Tiki Party : De meest tropische attractie op de foor. Het kleurrijke geheel met grote maskers bestaat uit een roterende schijf met 5 draaiende gondels.

River Rafting : Een heuse wildwaterbaan op de Sinksenfoor. Op de snelle glijbanen van de ‘River Rafting’ beleeft u een avontuurlijke tocht in een opblaasbootje.

King Kong Bar : King Kong Bar wordt ongetwijfeld “the place to be” op de Sinksenfoor dit jaar! In deze cocktail bar vindt u vers gemaakte cocktails en kan u genieten van muziek door verschillende DJ’s veja este site.

Geld moet rollen

Voor die ene keer per jaar dat de Sinksenfoor er staat moet er toch geld rollen, hoe waren we zelf als kind. Centjes sparen om dan op te doen aan de kermis. Ik kon mij als kind uren vermaken aan de jeton bakken. Gedreven dat ik was haalde ik veel bakken leeg en ging met tal van punten naar huis. Die dan na een paar bezoekjes transformeerden in kermis items/knuffels.

Als je het dan toch wat te prijzig vind stel een budget samen waar je niet over gaat. Of geef je kinderen een zakcent en wees duidelijk ” op is op ” . Maar laat hen toch genieten van een stukje nostalgie.

Smullen

De kermis straalt het gewoon uit! Al die kraampjes die lekkers verkopen, ik heb het nooit anders geweten. Smoutenbollen, churros, een pakje friet of een lekkere braadworst. Wat wil je nog meer?

Met kinderen op avontuur

Je hebt gevoeligere kinderen en die hards, probeer er samen met je kind(eren) een leuke namiddag van te maken. Op woensdag gaan is zeker een aanrader, er is kinderanimatie voorzien. Woensdag waren er straatartiesten verkleed in vlinders en je kon je laten grimmen. Er zijn zeker ook genoeg attracties voor de kleintjes. Ze zullen hun ogen uitkijken, leer je kind dus nog beter kennen op de sinksenfoor. Het is niet vergelijkbaar met een dorpskermis al zullen deze voor de kleintjes ook heel fijn zijn.

 

 

 

 

 

Wij hadden alvast een fantastische namiddag, de kinderen amuseerden zich rot en wij genoten daar mee van…

Zijn jullie dit jaar al geweest? Wat zijn jullie favoriete attracties?

XxX Sharon